כמעט כל תושב ישראלי מצא את עצמו בפיגור קל אחר תשלום דמי הביטוח הלאומי. חשוב לדעת כי התחמקות ממושכת מתשלום החובות עשויה להוביל לצבירת קנסות וריביות שיגדילו משמעותית את החוב. לכן, יש לטפל בחובות אלו מראש, ובמקרה של חובות גבוהים מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום על מנת להגיש בקשה להסדר חוב לביטוח לאומי.
מהו הביטוח לאומי
כל תושב ישראלי, בהגיעו לגיל 18, מחויב בתשלום ביטוח לאומי. גובה התשלום ייקבע בכפוף לעיסוקו והכנסותיו החודשיות, ובמקרים חריגים במיוחד יינתן פטור. כאשר אדם עובד כשכיר, על מקום העבודה שלו לשלם את דמי הביטוח הלאומי, בעוד אדם עצמאי יתבקש לשלם את דמי הביטוח הלאומי בעצמו.
ביטוח לאומי הוא אבן יסוד בחברה הישראלית – דמי הביטוח הלאומי הם אלו המממנים את קצבאות הילדים שלנו, פיצויים והחזרים כספיים במקרה של מחלה או נכות, דמי אבטלה, חופשת היריון ולידה, קצבאות גמלה ועוד.
תשלום דמי הביטוח הוא זה שמבטיח כי נקבל סיוע בעת צרה. על אף שיש ביקורות רבות על גובהם של דמי הביטוח הלאומי – ובייחוד עבור עצמאים – אין ספק כי מדובר במנגנון ממשלתי חשוב שמבטיח את רווחת האזרחים.
תופעה נפוצה היא כי אנשים אינם משלמים את דמי הביטוח הלאומי שלהם בזמן. גם אם אי התשלום נעשה מחוסר הבנה של החוק וגם אם בשל קושי כלכלי, אין הסיבה לכך משנה – כל אדם צריך לשלם את דמי הביטוח הלאומי כחוק, ולא – יישא בריביות ובקנסות.
ישנם שני מקרים בלבד בהם אדם יהא פטור מדמי הביטוח לאומי – עולה חדש שעלה למדינת ישראל כאשר גילו עולה על 62 שנים, ועקרת בית נשואה שבעלה משלם את דמי הביטוח הלאומי.
חובות בביטוח לאומי
חובות בביטוח לאומי נוצרים לרוב מחוסר תשלום סדיר של דמי הביטוח הלאומי, שכאמור, נוטים לצבור ריביות וקנסות. בנוסף, ישנם מקרים בהם תושבים מקבלים לחשבונם החזר כספי מן המוסד לביטוח לאומי, בשל טעות שנעשתה במערכת.
כאשר אדם אינו משלם את דמי הביטוח הלאומי חודשים בודדים, ככל הנראה לא ייאלץ לשלם ריבית גבוהה, ולעיתים קרובות אף ריבית זו עשויה להתבטל.
חוב משמעותי בביטוח לאומי ייווצר כאשר האדם לא ישלם את דמי הביטוח הלאומי זמן רב, ובייחוד כאשר מדובר באדם שמחויב בתשלום סכום חודשי גבוה או במעסיק שחייב בתשלום דמי הביטוח הלאומי עבור עובדיו, וזאת לעומת סטודנט, למשל, שמחויב בתשלום חודשי נמוך למדי.
לעיתים החובות עשויים לצמוח לכדי ממדים אדירים, ואפילו לעשרות אלפי שקלים. הטיפ האולטימטיבי במקרה כזה הוא לא להתעלם מן החובות ההולכים ותופחים.
ככל שתמתינו יותר זמן, תצברו עוד ריביות ועוד קנסות, דבר שיקשה עליכם לשלם את החוב העתידי. כמו כן, חוב גבוה בביטוח לאומי עשוי לגרור סנקציות משמעותיות כנגדכם, כמו עיקול חשבון הבנק שלכם או משכורותיכם, ואפילו צו איסור יציאה מהארץ ומעמד של לקוח מיוחד בבנק.
בשל הבעיות הללו מומלץ כבר מן מכתב ההתראה הראשון לנסות למצוא פתרון ולחתור להסדר חובות, אשר רבים מכירים כמושג המטעה 'מחיקת חובות'.
הסדר חוב לביטוח לאומי – איך זה מתבצע?
כאמור, ישנם כמה הסדרי חוב שמוסד הביטוח הלאומי יכול להציע לאנשים המצויים בחובות בגין אי תשלום דמי הביטוח הלאומי, וזאת בכפוף להצגת הוכחות רלוונטיות:
אי תשלום בשל טעות בתום לב
אדם יכול לבקש פטור מן הקנסות שניתנו בשל צבירת החובות אם יציג אסמכתאות לכך שהסיבה לאי תשלומו נובעת מטעות בתום לב, כמו אי קבלת המכתבים וההתראות, הימצאותו בחו"ל או בבית חולים או כל סיבה אחרת שמנעה ממנו לקבל את המידע כהלכה ולשלם כחוק.
לשם כך, יש לשלוח מכתב פנייה אישי, ולהוסיף כל מסמך רלוונטי על מנת להוכיח את עילת הפונה – מסמכים המוכיחים את שהותו בחו"ל, מסמכים המעידים על שינוי הכתובת שבגינה לא קיבל את מכתביו, ועוד.
חשוב לדעת כי המוסד לביטוח לאומי אינו רואה בחיוב הימנעות מתשלום דמי הביטוח בשל חוסר בתום לב, וכי כל חשד לכך שנמנעתם במכוון מן התשלום עשוי לגרום לכך שלא תקבלו את הסדר החובות ומחיקת הריביות והקנסות.
על כן, עליכם להוסיף כל אסמכתא רלוונטית, ולהוכיח כי עילתכם אכן קוהרנטית ואמינה, ובייחוד לאור העובדה שניתן לברר את החובות ולשלם אותם בקלות באתר האינטרנט.
הקנסות שניתנים בגין אי תשלום עשויים להיות גבוהים מאוד, ולכן פטור מתשלומם יחד עם חלוקת דמי הביטוח הלאומי לתשלומים עשוי לספק הקלה משמעותית עבור החייב.
פטור מחובות עקב סכומים ששולמו בטעות
ישנם מקרים בהם אדם יימצא את עצמו בחובות עקב סכומים ששולמו לו בטעות מטעם ביטוח לאומי, והוא מתבקש להחזירם כיוון שאינם מגיעים לו כחוק. אדם שמצוי במצב רפואי או כלכלי חמור, ויתקשה להחזיר את הכספים הללו, יוכל להגיש בקשה לוועדה המתאימה על מנת לקבל פטור מחובות אלו.
כפי שניתן להבין, על האדם להיות במצב קשה על מנת לקבל פטור מהחובות אלו. זאת כל עוד הוא קיבל את הכספים ללא ידיעה על כך שניתנו לו בטעות.
עליו לספק לוועדה פרטים מלאים על הכנסותיו והכנסות בן\בת זוגו, לרבות הכנסה מגמלות וקצבות שונות. אם מדובר בבקשה להסדר חובות עקב מצב רפואי קשה, על החייב לספק אסמכתאות רפואיות המוכיחות זאת.
לאחר קיום הוועדה, ישנן שלוש החלטות שיכולות להינתן – דחיית הבקשה, ביטול גביית החוב ופריסת החוב לתשלומים. ערעור על החלטת הוועדה ניתן להגיש לבית הדין לעבודה.
התיישנות חובות
במקרה שבו אדם לא שילם את חובותיו במשך שבע שנים והמוסד לביטוח לאומי לא דרש את תשלומם, על החובות תחול התיישנות שתבטל אותם כליל, ולא תפגע בזכאותו של החייב לקצבאות השונות.
זאת בכפוף למספר תנאים:
- החוב נוצר בשנת 2008 או מאוחר מכך, ומוסד הביטוח לאומי לא דרש את תשלומו בתוך שבע שנים ממועד תשלום החוב או לא פעל בכל דרך לגביית החוב.
- החוב נוצר בין 1999-2007, ועד התאריך ה- 20.06.2016 לא נשלחה לגביו דרישת תשלום.
- החוב נוצר לפני 1999, ועד 01.01.2015 לא נעשו הליכים לגבייתו מצד המוסד לביטוח לאומי.
עורך דין הסדר חוב לביטוח לאומי
כפי שכולנו יודעים, המוסד לביטוח לאומי הוא מוסד גדול שמטפל באנשים רבים, ועל כן אינו יכול להעניק יחס אישי לכל אחד ואחד ממבוטחיו. לכן, הגשת בקשה להסדר חוב שאינה מנומקת דיה או משכנעת דיה, עשויה להוביל לכך שהבקשה תידחה בהינף יד ותאריך את משך ההליך באופן משמעותי, לצד המשך צבירת חובות בגין אי תשלום דמי ביטוח הלאומי.
לכן, נמליץ לכם בחום להיעזר בעורך דין המתמחה בהסדרי חוב לביטוח לאומי. מלבד יכולתו להעניק לכם ליווי וסיוע משפטי בהגשת הבקשה ובהגשת ערעורים במידת הצורך, הוא יכול להציג לכם את אפיקי הפעולה האחרים שתוכלו להיעזר בהם, כמו הכרזה על חדלות פירעון או בקשה לפריסת תשלומים במוסדות אחרים, כמו הבנק או הוצאה לפועל.
משרד עורכי הדין ינובסקי מזמין אתכם ליצור קשר על מנת שנוכל ללוות אתכם בקשייכם הכלכליים ולהציג בפניכם את האפשרויות הטובות ביותר להסדר חובותיכם.