קבלת הפטר – המדריך המלא והיחיד שתצטרכו 2020

להיות חייב כסף זה מסוג אותם הדברים שאף אחד מאיתנו לא היה רוצה למצוא את עצמו בסיטואציה שכזו. עם זאת, כמובן שחובות הם חלק מהחיים שלנו ולמען האמת, רבים מאיתנו כבר מצאו את עצמם או בצד החייבים או בצד שחייבים להם. רוב האנשים יעידו על כך שהם מעדיפים להיות בצד שחייבים להם, אך עם זאת, כולנו עלולים גם להגיע לצד השני של המתרס.

לא תמיד זה משנה איך צברתם את החוב שאליו הגעתם כי בדרך כלל מה שחשוב זה מה תעשו בנידון. האם באמת נדמה לכם שתוכלו למשוך את המצב כפי שהוא? האם תהיה לכם אפשרות להתעלם מהמצב, להתחמק ולא לענות לטלפונים של הנושים? יש כמובן פרק זמן מסוים שבו תוכלו להמשיך ולעשות זאת אך בסופו של דבר יגיע הרגע שתצטרכו לתת את הדין על הדברים.

 

האם יש מסלול מקוצר לצו הפטר?

התשובה היא בהחלט כן, כי החוקים בישראל שונו בשנים האחרונות במטרה להקל על החייבים. למעשה, בעלי חוב רבים מוצאים את עצמם בהתנהלות אינסופית מול ההוצאה לפועל ומשלמים ריביות אבסורדיות כל כך, עד כי רק בגלל הריביות עצמן עלול להיות שהם לעולם לא ייצאו מהחובות. הם סובלים מאינספור סנקציות שונות, מה שהופך אותם למוגבלי יכולת בפועל וחדלי פירעון וחלק מהם גם לא יוכלו לצאת מהארץ.

עם זאת, החדשות הטובות הן שגם חייבים כאלה יכולים לעשות משהו בנידון שכן אם אותם חייבים עומדים במספר תנאים הם יוכלו להגיש בקשה למסלול המקוצר לצו הפטר. כעת אתם בוודאי נרגשים ורוצים לוודא האם גם אתם נכנסים לקטגוריה של מי שיוכל לקצר את מהלכיו בדרך אל החופש ולכן כדאי שתכירו את התנאים:

  1. החייב הוא אדם שבכל ארבע השנים האחרונות נמצא תחת ההגדרה של "איחוד תיקים".
  2. החוב הכולל של אותו חייב אינו גבוה מ 800 אלף ₪
  3. החייב אינו חייב לנושה אחד סכום של יותר מ400 אלף ₪
  4. בשלושת השנים האחרונות החייב עמד בכל צווי התשלומים שנקבעו לו בהוצאה לפועל.

במילים אחרות: אדם שאכן צבר את החובות שלו בתום לב ובגלל מספר טעויות, עומד בתנאים ומוכיח זאת, הוא אדם שיוכל להגיש בקשה להליך מקוצר של צו הפטר. יש לכך משמעות אדירה כי בבת אחת, מלראות את עצמכם כחייבים שלא יכולים לצאת מהמצב הזה, הסיטואציה שלכם יכולה להשתנות.

כדאי לדעת שיש רק מספר יחסית מצומצם של לשכות הוצאה לפועל שבהן תוכלו להגיש את הבקשה הזאת, כלומר אותן לשכות שבהן באמת קיים "מסלול הפטר". בנוסף לכך, כאשר אתם מגישים בקשה למסלול מהיר לצו הפטר יש כמובן גם לא מעט מסמכים שעליכם לצרף לבקשה הזאת. ראשית, אתם צריכים להציג בצורה שקופה וברורה את המצב הכלכלי שלכם ביום הגשת הבקשה ושנית, עליכם גם לצרף רשימה כמה שיותר עדכנית של כל הנושים שלכם.

 

האם תקבלו את ההפטר באופן אוטומטי?

לכאורה זה נראה פשוט, כי אם אתם עומדים בתנאים שקבע בית המשפט לקבלת צו הפטר, מדוע שלא תקבלו אותו? עם זאת, חשוב להבין שמיד עם החלטתם של הרשם כי אתם אכן עומדים בתנאים לקבלת צו ההפטר, תפורסם בעיתונות הודעה על כך. תוהים מדוע? פשוט מאוד: כדי לאפשר לנושים שלכם להגיש התנגדות למהלך. זה לא משנה אם הנושים אלה הן רשויות המס או אנשים פרטיים, כי כל אדם שאתם חייבים לו כספים יוכל להגיש התנגדות לכך שיתנו לכם צו הפטר.

הנושים יוכלו לטעון, בין היתר, שאתם, בתור החייבים, למעשה מחזיקים הרבה יותר נכסים מאלה שאתם מצהירים עליהם ופשוט העברתם אותם לקרובי משפחה אחרים למשל. לכן חשוב להבין שכפי שנאמר "זה לא נגמר עד שזה לא נגמר".

 

מדוע אתם חייבים עורך דין מקצועי שיעמוד לצידכם לאורך התהליך כולו?

בין אם אתם חושבים להגיש בקשה לצו הפטר מהיר יותר ובין אם כבר ברור לכם שההליך שלכם יהיה ארוך יותר, נשאלת השאלה איך נכון יהיה להתמודד עם המצב. האינטרנט בעידן של ימינו מלא באינספור מאמרים, קטעי וידאו וראיונות עם אנשי מקצוע שעוסקים בתחומי החובות על גווניו השונים.

עם זאת, אם לרגע חשבתם שבאמת תוכלו להבין כיצד לפעול מול הרשויות השונות ומול בית המשפט לבדכם, כדאי שתדעו שזה לא מדויק. למרות שיש היום אפשרות להגיש גם לא מעט בקשות לתביעות קטנות אפילו אונליין, עדיין, כאשר מדובר על חובות, וכשהחובות גדולים, צריך עורך דין.

עורך דין שלמד את המקצוע וצבר בו לא מעט ניסיון הוא הדרך שלכם לקבל הפטר כמה שיותר מהר ולכן בשום פנים ואופן לא כדאי שתוותרו על שירותיו. הוא יפגוש אתכם, יעבור על כל החומר שתגישו לו וישאל אינספור שאלות. אומנם זה נכון שהסיטואציה הזאת לא נעימה אך מצד שני, הרבה פעמים זו הדרך היחידה שלכם לצאת מהמצב שאליו נקלעתם.

אומנם זה נכון שהזכרנו לעיל ש "לא משנה איך צברתם את החוב", אך בפועל יש לכך משמעות על הטקטיקה ועל האסטרטגיה שבה יבחר עבורכם עורך הדין. כלומר, אם ניתן יהיה להוכיח שצברתם את החוב שלכם בתום לב, הרי שבית המשפט הרבה פעמים ילך לקראתכם ויעשה הכול כדי לסייע לכם. לעומת זאת, אם עורך הדין שלכם לא יוכל להצליח להוכיח שהכול נעשה בתום לב, הרי שאז כנראה שההליך יהיה הרבה יותר ארוך, מתיש וקשה.

 

כך בוחרים עורך דין

זה לא משנה אם אתם מתמודדים היום עם חובות אינסופיים לרשויות, לאנשים פרטיים או לחברות גדולות וספקים, כי בכל מקרה כדאי שתבדקו לאיזה עורך דין אתם מתקשרים. כבר בחיפוש הראשוני אתם תראו שלמעשה לא חסרים עורכי דין שעוסקים בתחומי החובות וההפטרים בישראל, אך לא מכולם תוכלו לקבל את השירות שלו אתם זקוקים. עורך דין טוב לענייני צו הפטר, חובות ופשיטת רגל הוא אדם שלא רק למד את התחום אלא גם עסק בו בפועל בעשרות השנים האחרונות.

אין ויכוח על כך שהחוקים משתנים בתחום הזה לעיתים קרובות וכי נכנסים סעיפים חדשים והתקנות משתנות, מה שאומר שעורך הדין שלכם צריך להיות מנוסה אך גם להישאר כמה שיותר מעודכן. בנוסף לכך, אם יש לכם התלבטות בין מספר אנשי מקצוע, כמובן ששאלת המוניטין והרזומה של עוה"ד יכולות לסייע. אין כל טעם לפנות לאדם שאיש לא שמע את השם שלו כי הרזומה משפיע לא מעט במהלך הדרך. בחרו לכם עורך דין ואל תתמהמהו כי הגיע הזמן שתתמודדו אחת ולתמיד עם כל החובות שצברתם.

 

מדוע השאיפה של כל חייב היא קבלת צו הפטר – צו לשיקום כלכלי?

ברגע שבו החייב "מוציא את הראש מהחול", מפסיק להתנהג כבת יענה ומתחיל להתמודד עם המציאות, בדרך כלל זה גם הרגע שבו הוא מבין עד כמה הדברים הסתבכו. כלומר, חייב שהגיע לסיטואציה מסוימת בתום לב יודע אומנם לומר שבנקודה כלשהי הדברים יצאו מכלל השליטה שלו, אך בדרך כלל הוא לא יידע לשים את האצבע על הרגע המדויק שבו הכול הסתבך.

זה אפילו לא משנה אם הגעתם לחובות שלכם בצורה עצמאית, כלומר ניהלתם את משק הבית שלכם בצורה לא נכונה, או שאולי מדובר על חובות שקשורים לעסק שלכם. מה שבטוח זה שהגיע הזמן לבדוק איך אתם יוצאים מהעניין הזה ואין ספק שהיציאה היא קבלת צו ההפטר המיוחל.

 

מה זה צו הפטר – צו לשיקום כלכלי?

צו הפטר הוא למעשה צו שניתן על ידי בית המשפט בהמשך לבקשת החייב בפשיטת רגל – חדלות פירעון והוא פוטר את החייב מכל חובותיו. בנוסף לכך, צו זה גם מהווה הגנה על החייב כנגד תביעות עתידיות שיוגשו כנגדו, מה שמסביר מדוע הוא כל כך חשוב. מה שכן, רגע לפני שאתם שמחים ובטוחים שמצאתם את הפתרון ואת הדרך שלכם החוצה מהמצב הכלכלי הקשה שאליו הגעתם, כדאי שתדעו:

לא כל אחד יקבל צו הפטר, בית המשפט יבדוק לעומק את הדברים ויש גם כמה סעיפים שלא באמת ייכנסו לצו ההפטר. למעשה ישנם מספר חובות שעליהם צו ההפטר לא חל והם:

  1. קנסות: במידה ואתם, בתור החייבים, קיבלתם לא מעט קנסות, בין אם זה מהרשות המקומית של העיר שבה אתם חיים ובין אם זה מכל רשות אחרת של המדינה – הקנסות הללו לא יכללו בצו ההפטר. זה אומר שלא משנה לאיזה גובה הגיעו אותם קנסות, כי בכל מקרה יהיה עליכם לשלם אותם ועדיף גם שתעשו זאת כמה שיותר מוקדם כי אחרת הסכום שלכם ילך ויגדל.
  2. חובות שנוצרו על ידי החייב במרמה: כולנו יודעים שלא כל האנשים ישרים ויתרה מכך, גם אנשים ישרים עלולים לפעול בצורה לא הגונה. זה לא משנה מה הסיבה שהובילה אתכם לכך, אך במידה וצברתם חוב כלשהו כתוצאה מהתנהגות שאינה הולמת, בין אם אתם הייתם המוח מאחורי העניין ובין אם רק שיתפתם פעולה – הרי במקרה כזה החובות לא יכנסו לצו ההפטר. משמעות הדברים היא שאפילו אם תקבלו הפטר על שאר החובות שלכם, את אותם החובות שיצרתם במרמה יהיה עליכם לשלם בדרך כלשהי.
  3. חובות הקשורים לגירושין – כלומר, אם יש לכם חובות של מזונות הם לא יכללו בצו ההפטר. זה אומר שגם אם ימחקו לכם חובות אחרים עדיין יהיה עליכם לשלם חוב מזונות אישה או חוב מזונות ילדים.

האם ישנם שיקולים שישפיעו על מתן חריג של צו הפטר לחייב?

חשוב לדעת שלמרות החוקים היבשים ולמרות ההתנהלות של בית המשפט, ישנם גם לא מעט מקרים שבהם בית המשפט ימצא לנכון לחרוג מהחקיקה היבשה. לדוגמה, אם אותו אדם שחייב לא מעט כספים הינו אדם מבוגר, בהחלט יכול להיות שזה יהיה  לטובתו בנושא של החלטת בית המשפט בנוגע למתן צו ההפטר.

בנוסף לכך, אם החייב הוא אדם שאינו בריא, בין אם הוא חולה במחלה כרונית קשה ובין אם הוא סובל מכל בעיה אחרת, הרי שבית המשפט יוכל להעניק לו צו הפטר יותר בקלות. לבסוף, אם האדם שלו אתם משלמים את המזונות, אשר כאמור לא נכנסים בצו ההפטר, הינו במצב כלכלי טוב במיוחד, יכול להיות שבית המשפט ילך לקראתכם גם במקרה הזה ויוותר לכם על החוב. כדאי להיות מודעים לכל הפרטים האלה כי אפילו כאשר הסיטואציה נראית קשה להחריד ואפילו כאשר כבר איבדתם תקווה לחלוטין, יכול בית המשפט להפתיע לטובה ולכן חשוב להיות מודעים לכל ההקלות הללו.

 

צו הפטר מותנה

אם חשבתם לרגע שקיים רק צו הפטר אחד ושהוא צריך להיות השאיפה שלכם בתור חייבים, כדאי שתדעו שזה לא מדויק. למעשה כאשר מדברים על צו הפטר מדברים על מגוון אפשרויות כאשר הראשונה שבהן היא צו הפטר מותנה. במקרה כזה למעשה בית המשפט אומר לחייב: אתה יכול לקבל ממני הפטר, אבל אך ורק אם תעמוד בתנאים שנקבעו מראש. בבואנו לבדוק מהם אותם תנאים שיכול להעמיד בית המשפט בהקשר של צו ההפטר המותנה, אנחנו רואים שבדרך כלל התנאי החשוב ביותר הוא עמידה בכל התשלומים שעל החייב עדיין לשלם.

בנוסף לכך, פעמים רבות כאשר מדברים על צו הפטר מותנה מדובר על הסדר תשלומים שלא יתפרס על למעלה מארבע שנים כך שצריך לקחת בחשבון גם את הנושא הזה ולהיות מודעים לו. חשוב מאוד לדעת: במידה והחייב לא עומד בתנאים שבית המשפט קבע בעת מתן צו ההפטר המותנה, רשאי בית המשפט בכל רגע נתון לבטל את הצו. כבר קרו מקרים מעולם ובמידה ואתם יכולים לקבל צו הפטר מותנה כדאי להבין שזה לא סוף דבר וכי עליכם מעתה לעמוד בכל התנאים שקבע לכם בית המשפט.

 

צו הפטר לאלתר

האופציה השנייה בתחום של צווי ההפטר הינה האופציה עונה להגדרה "צו הפטר לאלתר". במקרה כזה מדובר על צו הפטר מידי שיקבל החייב מיד לאחר ההכרזה עליו כעל פושט רגל. זה כמובן צו ההפטר שכל חייב באמת מייחל לו, כי בפועל זה אומר שהחייב לא חייב יותר כספים וכי הוא הגיע לנקודה שבה בית המשפט מוכן "לאפס" את החובות שלו ולמעשה לתת לו להתחיל את חייו מחדש או במילים אחרות: מחיקת חובות. הפטר לאלתר למעשה יינתן לחייב מבלי שהוא פורע את כל חובותיו או פורע אותם רק פירעון חלקי.

עם זאת, חשוב לדעת שגם כאן ישנם מספר סעיפים שצריך להיות מודעים אליהם, כמו לדוגמא, שצו כזה יינתן לחייב אם אין לו נכסים שהנושה יוכל לממש ולהשתמש בהם. בנוסף, יש לשים לב לכך שגם במקרה של הפטר לאלתר ישנם חובות שעליהם לא חל ההפטר ואיתם החייב עדיין יצטרך להתמודד.

 

האם יש לכם סיכוי לקבל הפטר?

זו אחת מהשאלות הכי חשובות שאדם צריך לשאול את עצמו כאשר הוא מחליט אחת ולתמיד להתמודד עם החובות שלו. אומנם זה נכון שבדרך כלל החייב לא יחליט עצמאית להתמודד עם המצב אלא המציאות תכפה זאת עליו, אך בכל מקרה זו השאלה הכי חשובה שיש.

במידה ועורך הדין שלכם, אחרי שהצגתם בפניו את כל הנתונים, לא מתרשם שיש לכם סיכוי לקבל בסופו של דבר צו הפטר ושהכיוון צריך להיות שונה – הרי שכדאי לוותר. כלומר, יש לא מעט אנשים שאומנם חייבים הרבה מאוד כספים, אך יש ברשותם גם הרבה נכסים ודרכים אחרות שבעזרתן הם כן יוכלו לשלם את החובות.

לכן במקרים כאלה זה ברור שבית המשפט אפילו לא יתייחס ברצינות לבקשות השונות שיוגשו לקבלת ההפטר, שכן מדובר לרוב על אדם שצבר חובות לא בתום לב. לכן חשוב כל כך להגיע לעורך הדין שלכם כבר בשלבים הראשונים שבהם הדברים מסתבכים ובשלבים הראשונים שבהם אתם מרגישים שאתם זקוקים לעזרה.

יתרה מכך, ככל שתוכלו להציג בפני עורך הדין כמה שיותר מסמכים, בין אם זה על המצב הכלכלי הנוכחי שלכם ובין אם זה על ההתנהלות הכלכלית של השנים האחרונות, מה טוב. כל החומר הזה יסייע לעורך הדין לבנות את תיק הטיעונים שלכם, מה שכמובן ישפיע בצורה ישירה על השאלה האם בסופו של התהליך הארוך תקבלו את ההפטר או לא.

קבלת הפטר – המדריך המלא והיחיד שתצטרכו 2020
קבלת הפטר – המדריך המלא והיחיד שתצטרכו 2020
לשיתוף המאמר:

לייעוץ עם עו"ד דניאל ינובסקי מלאו טופס עכשיו:

4.9 מבוסס על 183 ביקורות מ כתוב לנו ביקורת בReview author ★★★★★ ‏באתי למשרד עם יד על הלב‏הייתי אבוד ולא יודע מה לעשות‏לקחתי כוס מים נרגעתי ‏וסיפרתי את הסיפור שלי‏קודם כל אמרו לי תירגעי הכל יהיה בסדר‏דמעות מהעיניים לא מפסיקות לרדת מהלחץ הכספי שהיה לינגשתי למשרד צורכי דין דניאל ינובוסקי‏ ‏ ‏פה נעצרו המילים‏מילא תודה ענקית על הכל ….בשירjs_loader

אודות המחבר:
עורך דין דניאל ינובסקי

בוגר LL.B בקריה האקדמית אונו בשנת 2007. תחומי ההתמחות של משרד עורכי דין דניאל ינובסקי – חדלות פירעון לרבות אכיפת חיובים, מחיקה וגביית חובות (הוצאה לפועל), פשיטות רגל – חדלות פירעון והסדרי חוב.
למידע נוסף

מידע נוסף בנושא

לקבלת ייעוץ משפטי
חייגו עכשיו!

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 183 ביקורות
js_loader