אירוע של פירוק חברה הוא לא אירוע כל כך נדיר. חברות רבות מגיעות למצב שיש להן יותר מדי חובות, ההוצאות עולות על ההכנסות, והן נאלצות להכריז על פשיטת רגל ופירוק החברה. השאלה מה קורה עם העובדים? מי מייצג אותם בפירוק חברה עם חובות? מה הזכויות שלהם? כל הפרטים במאמר הבא.
פירוק חברה עם חובות – מה זה אומר?
כשחברה מגיעה למצב שסך ההכנסות שלה, לא עולה על סך ההוצאות לאורך זמן. וכשהיא לא מצליחה להחזיר את החובות לנושים, ולשמור על תזרים חיובי, לעיתים היא תיאלץ להכריז על פירוק. מה זה אומר חברה בכלל? מדובר בארגון של מספר אנשים, יחידים או קבוצה, שמתארגנים כדי להיות ישות משפטית אחת. המטרה של החברה תהיה הפקת רווח או יצירה של רווח, אחד מהשניים הללו. מה זה אומר שהחברה מכריזה על פירוק? החברה בעצם מחלקת את הנכסים שלה, והיא כבר לא מהווה ישות משפטית אחת, נפרדת.
מי מפרק את החברה?
ההליך של פירוק חברה יתנהל לפי החוק אצל רשם החברות. הרשם, לאחר שיפזר את הנכסים של החברה, ימחק את החברה מרישומה אצלו, והיא תחדל מלהתקיים. לעיתים ההליך כולו ייעשה לפי רצון החברה, ואפילו ללא התערבות של בית המשפט, ולעיתים יהיה צורך שבית המשפט יפרק את החברה, כמובן לפי החוק והעילות הרשומות בו.
הפגיעה בעובדים
אחת הבעיות של פירוק חברה היא האפשרות שהעובדים של החברה יפגעו. בדרך כלל, העובדים יבינו שהחברה בדרך לפירוק עוד לפני שיגיע מועד הפירוק הרשמי. אם זה בגלל שהמשכורת שלהם תתעכב, אם זה בגלל שישימו לב שהחברה לא משלמת את חובותיה לספקים. בכל מקרה, עובד שמבין שהחברה בה הוא עובד עומדת לפני פירוק, נדרש להתייעץ בהקדם עם עורך דין, שמתמחה בדיני עבודה או עורך דין פשיטת רגל, שייעץ לו כיצד בדיוק לנהוג.
הזכויות של העובד
גם אם החברה מתפרקת, העובד, כמו כל עובד, זכאי לזכויותיו, ובהן, משכורות מסודרות, פיצויים במקרה שיפוטר, דמי הבראה, חופשה, הפרשות לפנסיה, והפרשות לקרן השתלמות, ככל שסוכם על כך אתו בחוזה מראש. אז מה הבעיה? שהחברה מתפרקת, המפרק מחלק את הנכסים לנושים השונים. עובד שמהסס, ולא עומד על זכויותיו, לא בהכרח יקבל את כל מה שנכתב לעיל, ולכן עליו לדרוש זאת מהחברה.
הפעולות הראשונות שעל העובד לנקוט בעת פירוק החברה
ככל והעובדה מבין שהחברה עומדת בפני פירוק, ולאחר שהתייעץ עם עורך דין פשיטת רגל, בנוגע לזכויותיו, כנראה שהאפשרויות המרכזיות שעומדות בפניו הן:
- תביעת החברה בבית הדין לעבודה – העובד יכול להגיש תביעות אישיות כנגד בעלי המניות של החברה.
- הגשת בקשה לבית משפט – העובד יכול להגיש בעצמו בקשה לבית המשפט שיתן צו פירוק או פשיטת רגל כנגד החברה. צו פירוק כזה, יגיע כמובן כל עוד לא התקבל עדיין צו פירוק כנגד החברה. ישנה חשיבות רבה לכך שהעובדים יתאגדו יחד, ויבקשו יחדיו מבית המשפט שיטיל את צו הפירוק.
מתי בית המשפט ייענה לבקשת העובדים ויטיל צו פירוק?
צו פירוק יינתן על ידי בית המשפט בדרך כלל כשהוא מבין שהחברה לא יכולה כבר לעמוד בהחזרי החובות השונים שלה, לנושים. ממונה נאמן, או מפרק, והוא בעצם זה שאחראי על כל נכסי החברה ועל העברתם לנושים השונים.
מעמדם של העובדים
עובד שלא קיבל את שכרו או פיצויי פיטורים, ייחשב לאחר שבית המשפט יתן צו פירוק כנושה עם זכות קדימה. מה זה אומר? שתהיה לאותו עובד קדימות ביחס לנושים אחרים, להם החברה חייבת כסף, והוא יקבל את הנכסים לפניהם. עוד יתרון של זכותו של העובד לקדימות על פני נושים אחרים, זה שבמקרה ולא ניתן צו פירוק, על כונס הנכסים לדאוג קודם כל לפירעון חובותיו של העובד, ורק לאחר מכן לפירעון החובות של הנושים האחרים. כלומר, לכם, בתור עובדים עם קדימות, יש אינטרס לדבר עם עורך דין כמה שיותר מהר. למה? כדי שהחובות המגיעים לכם בתור עובדים, נושים עם זכות קדימה, ישולמו לכם על ידי נכסים קיימים של החברה כמה שיותר מהר.
עזרה מביטוח לאומי
עליכם לדעת שבמקרה שלחברה אין מספיק נכסים כדי לפרוע את החובות עבור כל הנושים, אתם זכאים, לאחר שניתן לחברה צו פירוק, והיא נחשבת כחברה חדלת פירעון, לקבל את התשלומים שהחברה הייתה חייבת לכם, מהביטוח הלאומי. על אילו תשלומים מדובר? הביטוח הלאומי יעביר לכם את כל התשלומים שהחברה הייתה אמורה להעביר לקופות הגמל של העובד, לביטוח המנהלים, או לקרנות הפנסיה. מה הסכומים עליהם מדובר? במקרה של תשלום שכר עבודה, או אם מדובר בפיצויי פיטורין, הסכום עומד על 114,452 ₪, או 17,608 ₪ אם מדובר בתשלומים שהחברה הייתה אמור לשלם לקופת גמל. גם בנוגע לסכומים, מומלץ מאוד לבדוק עם עורך דין, כמו למשל עורך דין דניאל ינובסקי, עורך דין לפשיטות רגל, שהסכומים לא השתנו והתעדכנו.
מה היא ההגדרה של עובד?
ההגדרה של עובד שאמור לקבל מביטוח לאומי החזרים במקום החברה שלו שפשטה את הרגל הוא:
- עובד שכיר שניתן צו לפתיחת הליכים, או צו קבוע לפירוק, כנגד החברה שלו.
- חברי קיבוץ או מושב שיתופי – גם חבר קיבוץ או חבר במושב שיתופי, או כל אגודה שיתופית שמתפרקת, נחשב כעובד.
- עובד זר- עובד הרשות הפלסטינית, או עובד זר השוהה בארץ באופן חוקי, יחשב כעובד לעניין זה.
- שאריו של העובד – עובד שנפטר ובכל זאת היה זכאי לקבל את הגמלה, היורשים שלו יקבלו מהביטוח הלאומי.
מי לא זכאי לקבל את הקצבאות מהביטוח הלאומי?
אם אתם עובדים עצמאיים, בעלי שליטה בחברה, או עובדים זרים ששוהים בארץ לא לפי החוק, לא תוכלו לקבל את הקצבאות שהוזכרו של ביטוח לאומי, וכל זאת עד שתסדירו את מעמדכם. בדיוק לשם זה קיים משרד עורכי דין דניאל ינובסקי, משרד שיוכל לעזור לכם בכך.
איזה מסמכים עלי לצרף לבקשה?
כשאתם מבקשים לקבל את הזכויות המגיעות לכם מהביטוח הלאומי, תצטרכו לצרף מספר מסמכים:
- תלושי משכורת – עליכם לצרף תלושי משכורת אחרונים מהמקום בו עבדתם. ליתר ביטחון, הביאו אתכם 12 תלושים, מכל השנה האחרונה.
- מכתב פיטורין – עליכם להביא אתכם את מכתב הפיטורין, שיוכיח את העובדה שהחברה מתפרקת ואתם מפוטרים.
- תדפיס חשבון בנק – עליכם להביא תדפיס של עובר ושב בחשבון הבנק שלכם. כאשר המיקוד הוא בתקופה שעבורה אתם תובעים את הגמלה, והחודשיים שלפני התקופה הזאת.
למה צריך עורך דין?
עורך דין פשיטת רגל הוא האדם המקצועי ביותר שמבין בתחום הזה. עורך דין ידע לסייע לכם להבין האם אתם בכלל זכאים לזכויות מביטוח הלאומי. בנוסף, יסייע לכם להיכנס לרשימת הנושים, כך שתהיה לכם קדימות לקבל את הנכסים שהמפרק יעביר לנושים השונים. עורך דין דניאל ינובסקי גם יסייע לכם בהמצאת כלל המסמכים הנדרשים. אם זה בהליך בקשת הפירוק מבית המשפט, ואם זה לאחר מכן, במסגרת הגשת בקשה לביטוח הלאומי. בכל מקרה, אתם צריכים משרד כמו משרד עו"ד דניאל ינובסקי, שייצג את האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר.