אור ועידן הגיעו לחתום על הסכם ממון. שניהם בני 35 ונמצאים כבר חמש שנים ביחד. אחרי ששרדו את המפגשים המשפחתיים, המגורים המשותפים ואת הצעת הנישואין המרגשת, לחתום על הסכם היה אמור להיות עבורם החלק הקל לכאורה. אלא שהשניים פשוט לא הצליחו להסכים על הסעיפים והתנאים וזוגיותם עמדה לראשונה למבחן אמיתי.
אז מה עושים כשצד אחד כמו אור, מנהלת בכירה במשרד אדריכלים, מביאה איתה לברית הנישואין סכום כספי נכבד, בעוד עידן, נציג מכירות בחברת אלקטרוניקה גדולה, מביא עמו עו"ש "רדוד" למדי? איך בכלל ניגשים לנושא מול הפרטנרים ומגבשים חוזה מכבד לשני הצדדים? ומה זה אומר על עתיד הזוגיות כאשר מתגלים ויכוחים בעת הכנת המסמך?
יתרונות חשובים להסכם הממון שכדאי להכיר
הסכם ממון או בשמו הנוסף – הסכם טרום נישואין, הוא מסמך שמגן על ההון והנכסים של כל אחד מבני הזוג, אם ייפרדו חלילה בעתיד. זוהי לא קריאה עתידית למצב של גירושין בשום אופן, אלא מסמך מקובל שנוהגים אנשים רבים בארץ ובעולם לחתום עליו לפני הצעידה המשותפת לחופה. בארץ, ידוענים וסלבריטאים רבים נוהגים לחתום על הסכם ממון שכזה, אך גם אנשים שצברו רכוש או נכסים רבים וכן אנשים המצויים בפרק ב' ובעלי ניסיון רב יותר, מכירים כיום במסמך זה כדבר מהותי וחיוני לניהול מהלך חיים תקין, לכל צרה שלא תגיע.
ההסכם מאפשר לשני הצדדים חופש פעולה וחופש מחשבה בנוגע להתחלתם החדשה, מאשר היו נתונים למלחמות משפטיות כבדות וטורדניות, המונעות מהם להמשיך הלאה כל עוד הלוחמה נמשכת. יתרון נוסף בעריכת הסכם שכזה, הוא קיצור ההליכים באופן משמעותי וללא עוגמת נפש למי מהצדדים.
על פי מחקרים רבים מהשנים האחרונות, אחוז הגירושין בעולם המערבי עומד על למעלה מ-30%. הנתון הזה מבטיח שלכל זוג נשוי, יש לפחות זוג חברים, אם לא מספר זוגות חברים, שכבר "פירקו את החבילה" והם חיים כיום בנפרד, כאשר האתגר הניצב בפניהם נוגע לגידול הילדים ושאלות החינוך שעל הפרק, תשלומי המזונות ובשלב המוקדם והמטריד יותר בתהליך – גם חלוקת הרכוש.
היות וגירושין לעתים הינו מצב בלתי נמנע, הסכם הממון עשוי להסדיר אותו ולהפוך אותו לנוח ופשוט הרבה יותר לשני הצדדים, המונע המשך ריבים מיותרים ומחלוקות שמדירים שינה מעיני מתגרשים רבים החשים כי הם מוטרדים מהנושא יותר מאשר הטרדות שליוו אותם בחיי הזוגיות. הסכם טרום נישואין למעשה משקף את כל מכלול הצרכים הקיימים של הצדדים, כאשר הוא מורה בדיוק על הדרך שבה תפורק הזוגיות, למה זכאי כל אחד מהצדדים ומהן זכויותיו וחובותיו כלפי האחר.
מבחן אמיתי לזוגיות או עילה מהירה לפרידה?
שנת 2016 לא הפסיקה לחייך לכיוונו של שלומי. אחרי שמילא עם חבר טופס לוטו שזכה בפרס הראשון, הוא הפקיד בגאווה בחשבון הבנק הצנוע למעלה מ-11 מיליון שקלים, סגר את המינוס, החליף עבודה ואפילו קנה מכל הלב להוריו כרטיסים להפלגת הקרוז שחלמו עליה שנים. תוך חצי שנה הכיר את ספיר ולאחר שנתיים קסומות יחד, השניים החליטו להינשא.
שלומי, שעדכן זה מכבר את ספיר בנוגע למצבו הפיננסי, העדיף בכל מקרה לנסח הסכם ממון משותף וכך להבטיח את שמירת הונו באופן אישי, גם במקרה והזוגיות תתפרק. מצד אחד – מדובר בהסכם שחוסך בתהליכים משפטיים ומתנהל בצורה הוגנת, בה גם שלומי וגם ספיר יודעים מה צפוי להם במידה ויתגרשו. מצד שני – כיצד יכול שלומי להשאיר את הונו בבלעדיות מוחלטת, מבלי לחלקו אפילו במעט עם אשתו האהובה?
בני זוג רבים נוטים להתפתות למיסוד קשר שמבטיח להם ביטחון כלכלי מלא ואז לגרום למשברים או חיכוכים, כאשר הם מבינים כי כל מימוש עתידי של הסכם הממון עשוי לשלוח אותם לדרכם חסרי כל. בדיוק מסיבה זו ובניגוד לדעה הרווחת, נחשב הסכם הממון דווקא להסכם מכבד והוגן שאמור להיות מוסכם על שני הצדדים יחד וכזה שאיננו פוגע בזכויות של בן הזוג. יחד עם זאת, אם ספיר תוותר על אהבתה לבן זוגה רק בשל סכנה עתידית לירידה ברמת החיים, ייתכן ומדובר בסכנה צפויה לזוגיות של השניים מהרגע הראשון.
כיצד לפנות לבני הזוג בבקשה לנסח הסכם ממון?
חשוב שהצד השני יבין את החשיבות של אי כניסה להליכים משפטיים במצב של פרידה חלילה וכן, את החשיבות של הבטחת העתיד לשני הצדדים. לעתים קרובות אף חל מצב שבו לצד השני משתלם לנהל הסכם שכזה, אפילו יותר מאשר ביצוע חלוקה של הרכוש. חשוב שלרוח הדברים תהיה כוונה טובה ונעימה, תוך שמירה על רגישות. במקרים רבים, מומלץ אף להתייעץ עם עורך דין לעריכת הסכמי ממון שידע היטב כיצד להנחות אתכם בבוא הזמן לשוחח על הדברים.
במקרה של אור האדריכלית ועידן נציג המכירות, הנושא לא טופל ברגישות ועל כן הוביל כבר מלכתחילה לויכוחים רבים, שגרמו לשניים לתהות בנוגע לאהבתם זה לזו. רק לאחר שהתייעצו באופן שקול ורציונלי עם עורך דין בקיא ומומחה בעריכת הסכמי טרום נישואין, הצליחו השניים להבין את כוונות בני זוגם ולייצר הסכם בריא ומכיל, שבו שניהם יכולים לראות יחד את מהלך חייהם המשותפים: כיצד יראה גידול הילדים, מה תהיה הכנסתם המשותפת ואפילו איזו כורסת טלוויזיה כדאי למקם בחלל הסלון. ככל שמפגשי עריכת ההסכם הלכו והתגבשו, כך הלכה והתגבשה זוגיותם של השניים ונדמה היה כי ניסוח הסכם ממון גורם להם לחוש בטוחים יותר זה בזו ולצפות מראש את דרכם המשותפת מכאן ולנצח.
מהם הנושאים "הבוערים" שמכיל כל הסכם ממון?
מועד האיזון – החוק קובע כי כל זוג שנישא לאחר ינואר 1974, יכול לחלק את הרכוש שווה בשווה אך ורק לאחר מועד הגירושין. לעומת זאת, בהסכם ממון ניתן להגדיר מראש את זמני החלוקה של הרכוש במועד הנכון בעיניהם של בני הזוג, מבלי שימתינו לגט או פסיקה משפטית כלשהי.
חלוקת הרכוש – אם צד אחד הביא לתוך הנישואין רכוש מסוים, הוא יישאר שלו ללא כל קשר לוותק שנות הנישואין או תנאים אחרים. אפשר להחליט האם הזכויות על הרכוש משותפות או נפרדות ומי מקבל איזה מהנתח במקרה של פירוק הקשר.
מזונות – אחת הסוגיות המרכזיות לכל נושא הגירושין בישראל, המשמשת פעמים רבות ככלי ניגוח בבני הזוג במטרה לנקום, לסחוט כספים נוספים או לייצר עוול על חשבון כלכלת הבית והילדים. אנחנו מציעים נוסחת חישוב מדויקת, לפיה יחושב מראש שיעור תשלום המזונות ולאיזה פרק זמן בהתחשב בהוצאות הנוספות ומבלי לגרוע מהכנסתם והשתכרותם של הצדדים.
ילדים – אמנם סביר להניח שטרם הגיעו וניתן בשלב זה להימנע מלהכניס אותם להסכם, בשל העובדה כי נסיבות החיים אינן צפויות בסיטואציות אלה ואין לדעת מה יוליד יום. יחד עם זאת, ניתן להחליט מראש דרך ההסכם על אופן חינוך הילדים והמשמורת, על הרדיוס הגאוגרפי בו ילמדו ועוד.
כאשר בני הזוג אוהבים זה את זה ושואפים להגינות וכבוד הדדי, מתבצע ניסוח הסכם הממון מתוך אהבה, כנות, שקיפות וראיית חיים משותפת, שפעמים רבות אף מונעות מגירושין עתידיים להתממש.
צרו קשר עכשיו ואנו נשמח לעזור גם לכם!