צו פתיחת הליכים: כל מה שצריך לדעת

מטרתו של צו פתיחת הליכים (בעבר צו כינוס) היא לקבץ את כל נכסיו של החייב במטרה לחלקם בין נושיו. ביום הוצאתו של הצו מוקפאים נכסיו של החייו וכונס הנכסים מתמנה כהבעל הרשמי של אותם הנכסים. רק בשעת פשיטת הרגל (חדלות פירעון) מוקנים נכסי החייב לנאמן. כמו כן, מוטל עיכוב הליכים אוטומטי כנגד החייב (ביטוח לעיקולים) וכל הליך אחר בנושא מחייב אישור בית משפט.

 

מהו צו פתיחת הליכים וכיצד הוא מגן על מי שעובר הליך חדלות פירעון

שופט בית המשפט שמקבל אליו בקשה לפשיטת רגל (חדלות פירעון) מאת אדם מסוים, אמור להחליט האם לאשר את הליך חדלות הפירעון או לבטלו, בהתאם לתנאים שונים. כאשר בוחר השופט לקבל את בקשת חדלות פירעון ולאשר את המשך ההליך, הוא מאשר פקודה המכונה "צו כינוס" לאדם שהגיש את הבקשה. משמעותו של צו זה, היא שהחל מאותו הרגע, כל נכסי החייב בצירוף המידע הרלוונטי על חובותיו, מצבו הכלכלי הנוכחי וכלל המידע על חשבונותיו עוברים לפיקוחו הישיר של כונס הנכסים הרשמי (רשות מדינית ברת סמכא בנושא פשיטת רגל, פירוק חברות ותיקי הוצאה לפועל) ומכאן למעשה נגזר שמו של הצו: על שום כינוס כלל הפיננסיים של החייב במקום אחד.

צו השעה: ההגנות והחובות המשפטיות במסגרת קבלת צו כינוס

ניתן דוגמא: לינדה מכרה פרחים למחייתה ב-23 השנים האחרונות. החנות הוותיקה שלה במושב קטן סמוך לאשדוד עבדה יפה, אך גם היא כמו רבים אחרים נותרה "דג קטן בעולם של כרישים" כאשר החנות שלה החלה לפני מספר שנים לרשום הפסדים כבדים לטובת הרשתות הגדולות. חשבונותיה הלכו ותפחו במהירות עד שלבסוף הוטל עיקול על חשבונה וביתה עמד בסכנה כתוצאה מחוסר יכולת לעמוד עוד בתשלומי המשכנתא. בצער רב ניגשה לינדה אל משרד הכונס הרשמי והגישה בקשה לפשיטת רגל בסיוע עורך דין פשיטת רגל.

השופט שדן בתיקה החליט להעניק לה צו כינוס, לרבות ביטול העיקול על חשבונה ומשכורתה, עיכוב הליכי גבייה (ביטול הליכים) ונכסים שונים שהיו ברשותה וכן מתן אישור לפתיחת חשבון עבורה בכל בנק שרק תבחר. השופט אף ציין כי צו הכינוס מעצם קיומו, מאפשר הגנה זמנית על ביתה של לינדה, שעבורו לא ניתן כרגע להמשיך ולגבות את חובות המשכנתא, עד להודעה חדשה.

 

המשמעות החשובה ביותר של הצו – עיכוב הליכים

כאשר נכנס לתוקפו צו הכינוס, מחויב המבקש להקפיא את כל פעילותו הכלכלית ולהימנע ממנה עד להמשך הליכים, או עד מתן אישור הליך חדלות פירעון מאת בית המשפט.

הקפאה זו מכונה "עיכוב הליכים" והיא משמשת כעיקרון המשמעותי ביותר של צו הכינוס.

נדמה כי עיכוב ההליכים היינו הליך נוקשה וכואב, בעיקר עבור אדם שנאלץ לחדול לאלתר מעסקיו, שפעמים רבות מגדירים את מהותו ואישיותו. אך תהליך זה מתבצע דווקא מטעמי הגנה על החייב ולמעשה מונע ממנו לייצר חובות נוספים או לצבור נושים חדשים. יתרון הגנתי זה גורם לכך שכל ההליכים המנוהלים כנגד החייב מטעם דורשי חובו מוקפאים אף הם ולא ניתן לפתוח בשום אופן בהליכים חדשים כנגדו. על כן מתואר צו הכינוס מבחינה משפטית כפקודה המשמרת את הסטטוס הקיים במצבו של החייב – לא מוסיפה לו ולא גורעת ממנו, עד להמשך ההליך בעניינו.  המשך ההליך פירושו דיון נוסף בבקשה להליך חדלות פירעון, כאשר מועד דיון זה חייב להתקיים תוך 9-12 חודשים לכל היותר מהרגע בו ניתן לו צו פתיחת הליכים.

יש לציין כי במצב שבו לא מתקבל צו כינוס, לא יחול עיכוב הליכים כלל והמבקש יישאר חשוף לתביעות והמשך הליכי גביית חובות וערבויות כנגדו.

 

"אני ממילא חדל פירעון. האם באמת חשוב שאקח עורך דין?"

במקרים מסוימים, הנושה, כלומר האדם או הארגון שהמבקש חייב לו, הוא זה שפונה לבית המשפט ודורש לפתוח בהליך פשיטת רגל (חדלות פירעון) כנגד החייב. במצב זה, הדיון בנוגע לקבלת צו הכינוס יתקיים לא רק במעמד השופט, אלא גם במעמד הנושה, כונס הנכסים הרשמי והחייב עצמו.

וכאשר יינתן מועד לדיון מאת בית המשפט בנוגע לבקשה חדלות פירעון, יוזמנו אליו שנית כלל הנוכחים ובצירוף נושים נוספים העומדים כנגד החייב.

היות והמבקש החייב מתמודד ממילא עם מערכת ביורוקרטית סבוכה, עתירת גורמים ונאלץ להביע את מצוקתו מול כל גורמים אלו, אשר הם בעלי הסמכות המדינית והמשפטית בעניינו, מומלץ להסתייע בייעוץ וייצוג מאת עורך דין מומחה המכיר היטב את תנאיה והגבליה של המערכת המדינית ומסוגל להביא את עניינו של המבקש לידי השופט ויתר הגורמים (במידת הצורך) באופן מסודר ומשכנע.

עורך הדין של החייב היינו אחת מדמויות המפתח החשובות ביותר לאורך ההליך כולו. עליו להיות ער לכל ניסיון באשר הוא של נושים שונים להמשיך ולגבות חובות ממרשו ועליו לפעול להגנתו בכל עת בחסות החוק. עורך הדין הוא זה שצולח יחד עם החייב את כלל תהליכי הביורוקרטיה המפרכים, מכין אותו לשלבים הבאים בתהליך ונוכחותו נדרשת בכל אחד מהדיונים, כך שאין כמעט אפשרות לפתוח בהליך של פשיטת רגל (חדלות פירעון) ולקבל צו כינוס מבלי להיעזר בשירותיו.

עורך דינו של המבקש יכול אף להגיש ולנהל מטעמו הצעת פשרה או הגעה להסדר עם הנושים, דבר שעשוי להביא לסיום הליך פשיטת הרגל (חדלות פירעון) וקבלת הפטר. הדיון יתנהל באספת נושים מיוחדת ובכפוף לחקירה מאת הכונס הרשמי בכל ענייניו של החייב, שבעקבותיה תוגש חוות דעתו לשופט בית המשפט. אם יוכח במסגרות האספה והגשת חוות הדעת כי התנהל החייב בתום לב בכל הנוגע לצבירת חובותיו, יהיה קל הרבה יותר להגיע להסדר ולסיים את ההליך. תום לב היינו סעיף משפטי מורכב וקשה מאוד להוכחה, כך שגם בניהולו, ישנה חשיבות רבה לקבלת ייצוג משפטי מטעם עורך דין מומחה לפשיטות רגל (חדלות פירעון).

 

תהליך הגשת הבקשה לקבלת צו כינוס

על החייב למלא בקשה להליך חדלות פירעון. טופס זה דורש מילוי פרטים אודות חובותיו ונכסיו של החייב, כתב ויתור סודיות, צירוף צילום תעודת זהות וצירוף בקשה מנומקת היטב, מפורטת ומסודרת אודות מצבו (ניתן להסתייע בעורך דין לשם הכנת תצהיר משפטי). את כלל הטפסים יש להכין בארבעה עותקים החתומים על ידי עורך דין ולהגישם לכונס הרשמי, בכפוף לתשלום אגרת פתיחת תיק (900 ש"ח).

הכונס יבחן את הבקשה, יוודא את קיום תשלום האגרה ויגיש את תגובתו, המאשרת או דוחה את הבקשה. אם יינתן אישור – יתקבל מבית המשפט צו כינוס ועיכוב ההליכים ייכנס לתוקפו החל מאותו הרגע. מתן עיכוב הליכים מלווה בצו עיכוב יציאה מהארץ בכפוף לביטול העיקולים על חשבונו ומשכורתו של החייב.

הסיבה לביטול ההגבלים על כספו ורכושו של החייב, היא שהחל מרגע זה, הוא מתחיל לשלם לקופת החוב שלו סכום חודשי קבוע, כפי שנקבע בהתאם להחלטת הכונס ובית המשפט.

מדינת ישראל רואה במתן צו הכינוס אפשרות לשיקום אישי פיננסי, כאשר דף נקי וחדש יכול להיפתח עבור כל אזרח שנצברו לו חובות. ההליך אמנם מנוהל באופן נוקשה ומחמיר, אל מול גורמים המתנהלים לעתים מול "האזרח הפשוט" בחוסר סימפתיות וללא רגישות מיוחדת למצבו. אך יש לזכור שגורמים אלו מבצעים את עבודתם תוך בחינה מדוקדקת של כל הפרטים והנסיבות ומתייחסים ברצינות לכל בקשה וזאת מתוך רצון אמיתי להשיג פתרון בעניין החבות: לאפשר לחייב לשלם את חובו באופן הוגן שיאפשר לו להמשיך להתקיים, בד בבד עם כיסוי כל חובותיו עבור הנושים, אם מכוח הכרעת בית הדין ואם מטעם הגעה להסדר.

צרו קשר עכשיו ואנו נשמח לעזור גם לכם!

צו פתיחת הליכים כל מה שצריך לדעת
צו פתיחת הליכים כל מה שצריך לדעת
לשיתוף המאמר:

לייעוץ עם עו"ד דניאל ינובסקי מלאו טופס עכשיו:

4.9
מבוסס על 185 ביקורות
כתוב לנו ביקורת ב
Google user
עו"ד מקצועי, סובלני והכי חשוב אמין
js_loader

אודות המחבר:
עורך דין דניאל ינובסקי

בוגר LL.B בקריה האקדמית אונו בשנת 2007. תחומי ההתמחות של משרד עורכי דין דניאל ינובסקי – חדלות פירעון לרבות אכיפת חיובים, מחיקה וגביית חובות (הוצאה לפועל), פשיטות רגל – חדלות פירעון והסדרי חוב.
למידע נוסף

מידע נוסף בנושא

לקבלת ייעוץ משפטי
חייגו עכשיו!

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 185 ביקורות
js_loader