החלפת עורך דין באמצע הליך חדלות פירעון

העסקת עורך דין שילווה אתכם במהלך הליך חדלות פירעון אינו מעשה שיש לעשותו בקלות ראש – לעורך הדין שתעסיקו תהיה השפעה אדירה על חייכם, שהרי פעולותיו הן אלו שיכתיבו את תנאי חדלות הפירעון. לכן, יש לדאוג כי אתם מעסיקים את האדם המתאים ביותר, גם אם זה כרוך בהחלפת עורך דין במהלך הליך חדלות פירעון.

 

מהי חדלות פירעון?

לפי הסעיף השני

חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מגדיר בסעיפו השני מהי חדלות פירעון –

"מצב כלכלי שבו חייב אינו יכול לשלם את חובותיו במועדם, בין אם מועד פירעונם הגיע ובין אם לאו, או שהתחייבויות החייב, לרבות התחייבויות עתידיות ומותנות שלו, עולות על שווי נכסיו".

כפי שניתן להבין, חדלות פירעון מתייחסת למצב בו החייב מצוי בחובות שאינו יכול עוד לשלם, או ששווים עולה על שווי נכסיו. רובנו מכירים את המצב הזה כ'פשיטת רגל', אך ב- 2018 חוקק חוק חדלות פירעון על מנת להחליף את פקודת פשיטת הרגל, ולשנות את התשתית החוקית ואת הסטיגמה הכרוכה במצב של חובות קשים.

לפי הסעיף הראשון

בבסיס החוק עומד הרצון לשקם את החייבים, וזאת ניתן לראות במטרת החוק המתוארת בסעיף הראשון –

"1.    חוק זה נועד להסדיר את פירעון חובותיו של חייב שהוא יחיד או תאגיד, הנמצא או העלול להימצא במצב של חדלות פירעון, במטרה –

(1)  להביא ככל האפשר לשיקומו הכלכלי של החייב;

(2)  להשיא את שיעור החוב שייפרע לנושים;

(3)  לקדם את שילובו מחדש של חייב שהוא יחיד במרקם החיים הכלכליים".

חשוב לזכור שרק אם החייב הכריז על חדלות פירעון לאחר ה- 15.09.2019 אז הוא יטופל בהתאם לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. אם הכריז על חדלות פירעון בטרם לכך, הליכיו ינוהלו בהתאם לפקודת פשיטת הרגל.

 

כיצד מתנהל הליך חדלות פירעון?

שלב פתיחת ההליך

מהרגע שבו מוגשת הבקשה לפתיחת הליך חדלות פירעון, מתחיל שלב פתיחת ההליך. שלב זה נמשך כחודש, כאשר בחודש זה על החייב להתייצב להערכת מצבו הכלכלי ולהציג את כל הטפסים שיתבקש להגיש. שלב זה מסתיים ברגע קבלת הצו לפתיחת הליך חדלות פירעון.

 

שלב ביניים – בחינת המחויבות של החייב וחקירת מצבו הכלכלי

בשלב זה, נבחנת מחויבותו של החייב להליך חדלות הפירעון. מחויבותו נבחנת באמצעות עמידה בהגבלות הניתנות לו ובשיתוף הפעולה עם חקירת מצבו הכלכלי על ידי הנאמן. הגבלות אלו מחייבות את החייב לעמוד במספר תנאים מחמירים במיוחד, שיימנעו ממנו לבצע טעויות כלכליות נוספות ולפגוע בשיקומו.

הגבלות אלו כוללות לרוב צו איסור יציאה מהארץ, הגדרת החייב כלקוח מוגבל בבנק, הקפאת חשבון הבנק שלו, איסור על הקמת עסק חדש או התקשרות בחוזה עסקי, צו תשלומים חודשי ועוד.

כפי שניתן להבין, מדובר בהגבלות מחמירות מאוד עם השפעה משמעותית על חירותו האישית של החייב. חשוב לדעת שעל סנקציות אלו מותר לערער וניתן לבקש את הפחתתן בהתאם לנסיבות האישיות שלכם.

בו זמנית, יחקור הנאמן של החייב את מצבו הכלכלי במשך כעשרה חודשים. עליו לבנות מתווה לשיקום כלכלי ולקבל מהנושים תביעות חוב בחצי שנה הראשונה לשלב הביניים. לאחר שתקופה זו תסתיים, על הנאמן להגיש את ממצאיו לערכאה המטפלת.

 

דיון בבית המשפט או בהוצאה לפועל

הדיון באשר לקבלת המתווה ואת ממצאיו של הנאמן יתנהל בערכאה המופקדת על הטיפול בחייב. יושבי בית המשפט או ההוצאה לפועל יבחנו את המלצותיו של הנאמן ויכריעו האם יש לתת צו לשיקום כלכלי.

 

תקופת שיקום כלכלי

אם אכן קיבל החייב את צו השיקום הכלכלי, הוא ייכנס לתקופת השיקום הכלכלי שנמשכת שלוש שנים לרוב. בתקופה זו, יהיה עליו לפעול לפי המתווה לשיקום כלכלי שניתן לו, ולעמוד בצו התשלומים ובהגבלות. כמו כן, יהיה עליו להימנע מצבירת חובות נוספים.

עמידה בתקופה זו בהצלחה תזכה את החייב בצו הפטר, מלא או חלקי. חשוב לדעת שצו ההפטר אינו כולל לרוב חובות שנוצרו מאי תשלום מזונות או חובות מסוג קנס.

 

מה תפקידו של עורך דין בהליך חדלות הפירעון?

אדם שמצוי בהליכי חדלות פירעון אינו מחויב להעסיק עורך דין. עם זאת, מומלץ בחום רב להיעזר בעורך דין חדלות פירעון, וזאת בשל שלוש סיבות פשוטות:

 

בחירת אפיק הפעולה הטוב ביותר

לא תמיד הכרזה על חדלות פירעון היא הצעד הנכון ביותר עבורכם. כאמור, הליך חדלות פירעון הוא הליך ארוך, מייגע ומגביל מאוד. לכן, חשוב להיוועץ עם עורך דין מומחה טרם הגשת הבקשה, על מנת לדעת מהן האופציות המובילות עבורכם, ולהכיר את האלטרנטיבות הקיימות.

 

שמירה על זכויותיכם

על אף הרצון הטוב, מערכת המשפט וההוצאה לפועל עשויות לנקוט לעיתים בצעדים מחמירים יתר על המידה, ואפילו שרירותיים. חשוב להיעזר בעורך דין על מנת שיבחון את סבירות הצעדים שננקטו, ויידע לערער עליהם במידת הצורך.

 

ליווי אישי ותומך

כפי שניתן להבין מאורכו של הליך חדלות הפירעון – כארבע שנים – מדובר בהליך שיכול להעלות לא מעט מתחים וחששות. זהו הליך ארוך שמלווה בהגבלות רבות על חירותכם ועל יכולתכם לנהל חיים תקינים ולהשתלב בחברה. רצוי להיעזר במשפטן מנוסה ואמין, שיוכל להבטיח לכם כי ההליך מתנהל כשורה וכי הוא עושה כל דבר שאפשר על מנת שההליך יעבור בצורה הקלה והמיטבית ביותר.

 

איך אדע אם עליי להחליף עורך דין?

בסופו של דבר, רק אתם תוכלו לזהות אם באמת אינכם סומכים על עורך הדין שמלווה אתכם, אבל יש כמה דברים שעשויים להעלות נורה אדומה ולרמוז לכם שאינכם מטופלים בצורה מקצועית דיה.

ראשית, אם עורך הדין שלכם אינו עונה לכם ואינו חוזר לשיחותיכם, אתם בהחלט יכולים להסיק מכך שאינכם במקום מרכזי בסדר העדיפויות שלו. עליכם לשכור את שירותיו של עורך דין זמין ומסודר, שתוכלו לסמוך עליו כי יענה לכם בעת צרה או אפילו שאלה.

שנית, אם עורך הדין שלכם לוקה במקצועיות, עשויה להיות לכך השפעה חמורה מאוד. אם גיליתם כי עורך דינכם התרשל בעבודתו וכתוצאה מכך היה עשוי לפגוע בהליך חדלות הפירעון שלכם, חשוב להבין שזוהי נורה אדומה גדולה מאוד.

שלישית, אם לעורך דינכם אין מספיק ניסיון בתחום, ייתכן מאוד שתמצאו את עצמכם בבעיה. תחום חדלות הפירעון הוא תחום מורכב מאוד וחוק חדלות הפירעון הוא אחד החוקים הארוכים והמפורטים שנכתבו אי פעם במדינת ישראל. לכן, תרצו כי לעורך דינכם יהיה ניסיון רב והבנה מעמיקה של התחום, על מנת שתוכלו לדעת שאתם מקבלים את הטוב ביותר ומנצלים את כל מה שהחוק יכול להציע לכם.

 

מה המשמעות של החלפת עורך הדין?

בפועל, אין לכך השפעה על הליך חדלות הפירעון עצמו. ככל הנראה תתבקשו לשלם שכר מסוים לעורך הדין הקודם, בהתאם לזמן עבודתכם עמו ולאופן התשלום עליו הסכמתם. חשוב לזכור כי על אף שהחלפת עורך דין כרוכה בהוספת סכום כסף נוסף, שכירת עורך דין מצוין תשתלם לכם בטווח הרחוק.

 

לסיכום

זכרו – אין תחליף לעורך דין מנוסה ואמין. משרד עורכי דין ינובסקי מתמחה בחדלות פירעון ומזמין אתכם לקבל ייעוץ וליווי משפטי חכם ואישי.

החלפת עורך דין באמצע הליך חדלות פירעון
החלפת עורך דין באמצע הליך חדלות פירעון
לשיתוף המאמר:

לייעוץ עם עו"ד דניאל ינובסקי מלאו טופס עכשיו:

4.9 מבוסס על 183 ביקורות מ כתוב לנו ביקורת בReview author ★★★★★ Адвокаты, которые работают для своих клиентоа!עורכי דין שעובדים עבור לקוחותיהםjs_loader

אודות המחבר:
עורך דין דניאל ינובסקי

בוגר LL.B בקריה האקדמית אונו בשנת 2007. תחומי ההתמחות של משרד עורכי דין דניאל ינובסקי – חדלות פירעון לרבות אכיפת חיובים, מחיקה וגביית חובות (הוצאה לפועל), פשיטות רגל – חדלות פירעון והסדרי חוב.
למידע נוסף

מידע נוסף בנושא

לקבלת ייעוץ משפטי
חייגו עכשיו!

Google ג גוגל
4.9
מבוסס על 183 ביקורות
js_loader